Copilăria printre bile sau în natură, cum preferați?

Când uit sa mai fiu copil, îmi aduce aminte micuta mea cât de bine e sa fii vesel indiferent de motiv, sa razi, sa cazi, sa te ridici cu aceeași ambiție și curiozitate de a o lua de la capăt, sa fii bun chiar și cu cel care te trântește intenționat. Pe vremea mea, copilăria era la bunici, în țărână, cu jucării de lemn sau improvizații gen avioane, broscuțe din hârtie. Acum am „evoluat”, nu ne mai place la „țară”, preferam aerul poluat de Capitala sau din alt oraș, mall-urile cu locuri de joaca, acum e la moda „copilăria printre bile”

M-am conformat și eu la noua tendința, asa ca am dus fetita la un loc de joaca. A alergat de colo pana colo, s-a dat pe tobogan, s-a rostogolit printre bile și eu de pe margine m-am amuzat. Dar copilăria printre bile e restrictiva cumva, căci în cele doua ore petrecute aici, a beneficiat de aer condiționat, a văzut doar artificii create de mana omului, a fost îngrădita într-un spațiu relativ restrâns, a văzut „culori sintetice”.

Copilăria printre bile și iubirea pentru natura sunt incompatibile

Când îți petreci copilăria printre bile, pierzi farmecul naturii. Tu ca părinte privezi copilul de a vedea acel verde de smarald al unei frunze, de a simți mirosul cireșilor infloriti, de a atinge scoarța unui copac secular, de a-și înfige piciorușele în pamantul moale și ușor rece la început de primăvară, de a descoperi natura in toată splendoarea ei.

Copilăria printre bile este mai sigura, mai puțin obositoare ca nu trebuie sa supraveghezi constant copilul, mai programata, căci plătești pe un interval orar și simți ca ai totul sub control. Dar unde este zâmbetul ei sau al lui când a descoperit o omidă sau o rama sau un melc, când a căzut un puf de păpădie pe chipul angelic, când a pus limbuta curioasa pe o scoarța de copac?

Cum ne mai jucam fata-ascunselea, cum ne departam de tehnologia atotputernica și omniprezenta, cum ne mai luam vitamina D de la soare? Vorba lui Creanga: „Ieși copile cu parul bălai, afara și rade la soare, doar s-a îndrepta vremea! Și vremea se îndrepta după rasul meu!”

Ei bine, copilăria printre bile e pentru atunci când vremea nu se îndreaptă nici după rasul miliardelor de copii din întreaga lume și nici macar pentru atunci. Este pentru cei comozi, pentru mamele care vor sa se bucure de câteva clipe de liniște în timp ce copilul aleargă fără griji într-un spațiu închis.

Eu sunt una dintre ele din păcate, noroc ca o mai duc și la bunici, la țară și ma mai absolv puțin de vina. La voi cum stau lucrurile? Copilărie printre bile sau in natura?

10 comentarii

 1. Da, si eu sunt de acord ca printre bile nu e chiar copilarie. In natura invata foarte multe, poate sa isi inventeze jucarii din orice, descopera atatea. Incercam sa iesim cat mai des in natura pentru a ne bucura de tot ce ofera ea.

  Apreciat de 1 persoană

 2. Eu m-am mutat la tara si mi se pare una dintre deciziile cele mai bune pe care le am luat. Deci…predominant in natura iar printre bile la ocazii 🙂 echilibrul e cheia in toate

  Apreciat de 1 persoană

 3. Alternam. Bilele (foarte rar) pentru zilele ploioase, dar natura oricand, la orice
  Ora! Din fericire si ei ii place afara

  Apreciază

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s